Bylinky na zvyšování tvorby mléka

11.05.2014 19:41

Převzato z www.mamila.sk

Přečtěte si návod na to, co je potřeba na zvýšení tvorby mateřského mléka udělat.

Protože tyto kroky si vyžadují šikovnost a zkušenost, pomůže vám, pokud je uděláte společně s poradkyni při kojení. V tomto článku si můžete přečíst, jaké kroky s poradkyní uděláte na zvýšení tvorby mléka.

Pro zvýšení tvorby mléka je potřeba udělat více než jen užívat bylinky, zlepšení kojení je závislé na krocích, které jsou uvedeny v těchto materiálech:

Při důkladném podniknutí všech uvedených kroků, je možné, že některé bylinné prostředky pomáhají zvyšovat tvorbu mléka. Existuje více léčiv, které zjevně zvyšují tvorbu mléka a tedy je možné usuzovat, že některé rostliny a bylinky mohou obsahovat podobné farmakologicky účinné látky. Téměř každá země má nějakou bylinku, rostlinu nebo potravinu nebo nápoj, o kterých se traduje, že zvyšují tvorbu mléka. I bylinky mohou mít vedlejší, dokonce i závažné vedlejší účinky. Léčiva z přírodních zdrojů jsou stále jen léčiva a neexistuje 100% bezpečný lék. Naštěstí, dítě dostává jen nepatrné procento matčiny dávky tak, jako je tomu u většiny léků. A proto je vysoce nepravděpodobné, že by miminko mělo jakékoliv vedlejší účinky v důsledku toho, že matka užívá bylinky. Dvě z bylinek, které mohou zvyšovat tvorbu mléka jsou Pískavice – Řecké seno a Benedikt lékařský v těchto dávkách:

  • Pískavice - Řecké seno: 3 kapsle 3-krát denně
  • Benedikt lékařský:  3 kapsle 3-krát denně

Kde si můžete tyto bylinky koupit

Jestli skutečně potřebujete tyto bylinky užívat se poraďte s poradkyní při kojení, která vám také bude moci sdělit, na jakých místech se ve vašem regionu kapsle s bylinkami prodávají. Tyto kapsle vyrábí více firem, některé z nich mají napsáno, že je nesmí užívat kojící matky, jiné mají uvedeno, že se užívají na zvyšování tvorby mateřského mléka během kojení. Všechny druhy můžete během kojení užívat. Věta na obalu, která kapsle kojícím matkám nedoporučuje je v první řadě ochrana výrobce, ale do mateřského mléka  se z těchto bylinek dostává jen nepatrné množství  a proto je mohou užívat kojící maminky. Někteří výrobci na obale udívají nižší dávkování – důvodem je, že běžné dávkování je určeno na jiné účely použití bylinek, na použití pro zvýšení tvorby mléka, užívejte 3 kapsle 3-krát denně.

Jestliže si budete kupovat kapsle Pískavice a Benediktu, kupujte si kapsle, ve kterých je samostatně Pískavice a samostatně Benedikt. Kapsle, které kombinují různé bylinky v kombinacích Pískavicí a Benediktem, mají většinou omnoho nižší účinnost.

  • Pískavice a Benedikt lékařský pravděpodobně fungují lépe, pokud je užíváte zároveň, než jen jeden z nich.
  • Pískavice a Benedikt lékařský účinkují rychle. Pokud budou skutečně fungovat, účinek většinou pocítíte do 12 až 24 hodin od začátku užívání. Pokud ne, tak pravděpodobně nezaúčinkovaly nebo neužíváte dostatečné množství a je potřeba zvýšit dávkování. Jak poznáte, že užíváte dostatečné množství Pískavice? Pískavice má specifickou vůni. Pokud ji na sobě necítíte, neužíváte jí dost i když užíváte 3 kapsle 3- krát denně.
  • Pískavice a Benedikt lékařský pravděpodobně účinkují lépe v prvních pár týdnech po porodu než později, opravdu nejlépe účinkují  v prvním týdnu po porodu. Některým maminkám však zabraly i mnoho měsíců po porodu.
  • Jak dlouho máte Pískavice a Benedikt užívat? Poraďte se s poradkyní při kojení. Nejlepší ukazatel je zlepšení kojení, pití miminka, jeho prospívání a všeobecná spokojenost miminka. Pokud miminko dobře pije a vše je v pořádku, můžete bylinky vysadit. Můžete přestat hned, jakmile se kojení zlepšilo, anebo můžete s užíváním přestat postupně s tím, že každý den vysadíte jednu kapsli.

Další bylinky, kterou můžete vyzkoušet je Moringa olejová. Také se prodává v kapslích a můžete ji užívat podle doporučení na obalu anebo v dávce 3 kapsle 3-krát denně.

Mezi další bylinky, které se používají na zvýšení tvorby mléka, patří například lucerna (alfalfa), spirulina, jestřabina, maliníkový list, fenykl, pivovarské kvasnice, kopřiva, šatavari, a pravděpodobně celá řada dalších. Některé čaje pro podporu kojení mohou některým maminkám pomáhat, přestože nejsou známy empirické důkazy, které by podporovaly jejich používání. Některé maminky tvrdí, že jim pomohly    

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcenie@mamila.sk