Dlouhodobé kojení – cíl nebo náhoda?

27.07.2015 20:38

V poslední době jsem se setkala s názorem, že pokud žena kojila dlouho své děti, nemusí mít žádné kurzy pro poradenství při kojení a klidně může ostatní ženy doprovázet při jejich kojení.  Kdysi to tak skutečně bylo. Jedna žena podporovala tu druhou a i dnes mnoho žen začne řešit případné potíže při kojení, protože je povzbudí  kamarádky. Ale situace na poli podpory kojení je komplikovaná  a mnohdy si vyžaduje odborné znalosti, které chybí napříč celým zdravotnickým systémem.

Mít osobní  zkušenost s kojením je výborné, ale každá žena nemusí mít širokou škálu zkušeností s překonáváním potíží při kojení, jako třeba maminka předčasně narozených dvojčat, maminka děťátka s nějakou nemocí. A tohle všechno poradenství při kojení zahrnuje a proto je velmi důležité se v této oblasti stále a stále vzdělávat, protože často nemusí stačit jen to maminku povzbudit, ale říct jí, co a jak má konkrétně udělat.

Ve společnosti mnohdy panuje názor, že děti se mají kojit výlučně do půl roku, potom se má začít s příkrmy a v kojení pokračovat tak dlouho, jak to dítěti a mamince vyhovuje. Ale i  WHO – Světová zdravotnická organizace, doporučuje maminkám kojit výlučně asi do šesti měsíců, dále se zaváděním příkrmů dva roky a déle! Jen je háček v tom, že se maminky nemají kde dočíst o tom, jak pokračovat s kojením staršího dítěte, jak postupovat , aby se samo předčasně neodstavilo.  Předčasné odstavení nastává díky snížení tvorby mléka a tvorba mléka se může snížit z mnoha důvodů, jako je nedobré přisátí miminka k prsu od začátku, používání dudlíků a jiných náhrad prsu, absence společného spaní s dítětem, nošení dítěte, užívání  hormonální antikoncepce, případně  další těhotenství.

Málo kdo má detailní informace jak postupovat, aby děťátko dosáhlo přirozeného odstavení ,  které přichází nejdříve ve třiceti měsících. Takže pokud se některé děti kojí skutečně dlouho, je to většinou díky souhře různých okolností  a bohužel  mnoho maminek , které své děti kojí ještě v několika letech tuto skutečnost, z pochopitelných důvodů ze strachu odmítnutí okolí, tají.

  Nyní  již znám mnoho žen, které vědí, že je důležité, aby děti byly kojeny dlouho.  Více žen se na kojení začíná vědomě připravovat již v těhotenství. Aby tyto ženy svoje rozhodnutí dostály, musí mít mnoho dobrých informací a nejlépe kvalifikovanou pomoc a podporu již od začátku do konce kojení,  tedy po několik let. A kvalifikovaná pomocnice při kojení se neobejde bez neustálého vzdělávání.