Vlny a etapy poradkyně v podpoře maminek kojících s bolestí

16.01.2017 23:42

Poradenstvím při kojení dětí se zabývám pár let a díky slovenskému sdružení na podporu kojení MAMILA  o.z. jsem se naučila s maminkami řešit hodně potíží. V poslední době se mi sešlo více maminek, které měly velmi poraněné bradavky, mnohdy hluboké, někdy krvácející rány.

   V první vlně potíží maminky zkoušejí marketingové mastičky a nejrůznější pomůcky, které většinou situaci s bolestivými bradavkami nijak nezlepšují, naopak ji mohou zhoršovat. V další vlně jsou maminky více zoufalé, protože právě ony se pevně rozhodly, že budou  své děti kojit a musí přece být nějaký způsob, jak bradavky vyléčit a v kojení pokračovat.  Z nitra duše si nejspíš kladou otázku, jak jinak by přece kojilo mnoho žen v historii před nimi? Protože se k mojí veliké lítosti léčením bradavek ve zdravotnické sféře nikdo relevantně nezabývá, většinou maminky dostanou doporučení  kojení přerušit , počkat, až se bradavky zahojí  a potom se ke kojení vrátit. Pokud by toto doporučení fungovalo, v šesti měsících života děťátka by v České republice jistě kojilo více maminek než-li pouhých 16,5%. Podotýkám, že půl roku kojení děťátka je úplný základ a začátek tak, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace a nejen zastánci kojení. Zbývá tedy pár maminek – špička celé veliké pyramidy, které stále hledají řešení, až jej najdou. Najdou někoho, kdo má s léčením bradavek zkušenosti a ví jak maminku celou léčbou provést. Začíná další dlouhá cesta k bezbolestnému kojení, která má několik etap. Start stojí na perfektní informovanosti maminky a jejím porozumění v čem bude léčba spočívat a jak se může vyvíjet. Již první etapa je nejnáročnější a to je sehnání účinné léčby pro bradavky, aby nebolely, nebo také aby bolest byla zvládnutelná a maminka mohla v kojení pokračovat. Když se totiž kojení přeruší, miminko má velikou potřebu něco sát a často dostane příležitost sát dudlík, savičku láhve na kterou se přisává jinak než na prs. V bodě, kdy se prs trochu zahojí a miminko se k prsu vrátí, znova jej může poškodit nebo se odmítne přisát úplně. Léčba – speciální z více složek namíchaná mast na bradavky od světového odborníka na podporu kojení Dr. Jacka Newmana se někomu může zdát „silná“, ale je nutno si uvědomit, že maminka potřebuje okamžitou pomoc a není čas hledat mast, která by pomohla tak, jak se masti mohou zkoušet v kožním lékařství.

Právě se starám o jednu paní, která je sama lékařkou a všechny doporučené léčivé prostředky si  vždy téměř okamžitě sehnala a u ní je vidět, jak se bradavka krásně léčí, jak to jde, jak klinicky ověřené potupy fungují, jak se je učíme poznávat a rozumět jim a jak rychle dokážeme reagovat na vzniklou situaci a  také do jaké míry dokážeme odhadnout potencionální riziko zhoršení případu. Dalším významným faktorem v léčbě bolestivých bradavek je totiž udržet co nejlepší tvorbu mléka navzdory tomu, že kojení maminku bolí, že kojí po delších časových úsecích, což je vzhledem k náročnosti situace logické.

Velká frustrace na straně poradkyně nastává, když ví, co přesně by mamince pomohlo, ale nikdo jí nechce účinné prostředky předepsat. Je zoufalé, když není ničeho a nikoho, kdo by zdravotnickou obec přesvědčil, že nejen lidská plodnost, nejrůznější potíže a onemocnění člověka, ale i fyziologický způsob krmení a starání se maminky o dítě jako je kojení vyžaduje adekvátní, rychlou a přesnou lékařskou pomoc.  

   Jestliže si maminka prostředky sežene, nastává další dlouhá etapa podpory pro maminku, povzbuzování, umění vyslechnutí a stálý dohled nad tím, jestli se miminko správně přisává. A také neoddělitelná pravidelná revize všech postupů, které maminka využívá a prosby k maminkám na kolenou, aby stanovené postupy dodržovaly a hlavně (moje čerstvá zkušenost) nezkoušely prostředky nalezené na internetu neověřené klinickou praxí. Pokud se mě maminky ptají na nejrůznější  prostředky k léčbě bradavek vysvětluji jim, že jen málo věřím, že reklamované věci někdo trpělivě odzkoušel, odpozoroval a čas strávený pozorováním kojení  na kolenou u maminek proklečel  tak, jak to udělal Dr. Jack Newman a jak to on naučil poradkyně, které chtějí umět potíže při kojení řešit. Jen strávený čas s maminkami, trpělivost, možnost akutně případ konzultovat a nezastírám, že i víra, pomáhají maminkám překlenout náročnou dobu, která sice může být dlouhá několik měsíců, ale následně může přinést několik let kojení. Může přinést všechny základní věci pro děti a maminky, které v dnešní době vnímáme jako „výhody“. Od přirozené lidské výživy, normálního psychologického vývoje, schopnosti dětí vytvářet zdravé vazby s maminkou a ostatními lidmi, přes přísun kmenových buněk, které dítě v mateřském mléce dostává po celou dobu kojení  a díky jejich následné schopnosti „opravovat buňky jakéhokoliv orgánu v těle“  v dospělosti čelit potencionálním vážným zdravotním problémům, prevencí mnoha onemocnění a ochrany plodnosti maminek tak, jak to potvrzují  dlouholeté vědecké studie.