Zkušenosti s léčbou bolestivých bradavek

15.01.2014 21:07

I když se tématu bolestivých bradavek se na těchto stránkách věnuji docela hodně, opakování a přinášení nových zkušeností není nikdy na škodu.

Mám nyní za sebou zkušnosti s několika ženami, kterým se podařilo vyléčit velmi ošklivá poranění na bradavkách a ráda bych se s Vámi podělila o zkušenosti, které jsem společně s ženami nabrala.

1. krok - vyšetření podjazykové uzdičky.

Tuhá, krátká podjazyková uzdička bývá důvodem, proč přisávání miminka bolí. Jak uzdičku správně vyšetřit a kde ji nechat podstřihnout.

2. krok – zajištění co nejvíce tělesného kontaktu miminka s maminkou.

Jen miminka, která nespí zavinutá v peřinkách a jsou ideálně nošená, jsou co nejvíce v tělesném kontaktu s maminkou kůže na kůži mají ochotu se učit dobře přisávat.

3. krok – zajištění co nejlepšího asymetrického přisátí pomocí správné příčné polohy bezpodmínečně v kontaktu kůže na kůži.

Zde je potřeba maminku navštěvovat opakovaně a pomalu ji učit všechny triky, které pomohou miminko dostat do takové polohy, kde je přisátí co nejméně bolestivé.

Čím lepší je tvorba mléka, tím lépe a hlouběji se miminko přisává a tím rychlejší je hojení. Proto při řešení bolestivých bradavek maminkám doporučuji prostředky pro zvýšení tvorby mléka. Do šesti týdnů po porodu bylinky, později medikamenty. Pokud je situace hodně náročná, tak maminkám doporučuji medikament rovnou.

4.krok – použití Univerzální masti Dr. Jacka Newmana a přísné dodržování celého protokolu pro léčbu kandidozy.

Někdy se stane, že pomůže oprava přisátí a aplikace masti, často ale maminka musí aplikovat další věci, které  v protokolu Dr.Jack Newman uvádí a to je Genciánová violeť, Citrovital kapky, Citrovital kapsle a to podle doporučení v protokolu. Někdy se stane, že žena popisuje, že ji bradavka po použití Univerzální masti pálí, v tom případě se doporučuje bradavky jednou denně místo masti potřít olivovým olejem.

Pozor: většina běžně známých a hojně doporučovaných mastí na ošetření bradavek obsahuje lanolin, který je potravou pro Candidu a proto tyto masti maminkám nezabírají na rozdíl od Univerzální masti.

V čase, kdy u maminky nastává hojivý proces bradavky některým ženám vyhovuje Univerzální mast vysadit a bradavky ošetřovat kvalitním přírodním olejem.

5. krok – správné prostředí pro bradavky

Maminkám doporučuji nepoužívat papírové vložky do podprsenky, lepší jsou prací  vložky – maminky si chválí vložky z buretového hedvábí nebo z bambusu.

Jestliže má žena na bradavkách velká poranění – popisovány jako „díry“ a vypadá to, že kus tkáně na bradavkách chybí, velmi pomáhá speciální krytí Mepilex. Ten se používá tak, že si žena vystřihne malinký kousíček, který odpovídá velikosti rány a vloží se přímo do rány lepkavou stranou na prs a dalším větším kusem Mepilexu se tato ranka překryje. Před kojením se Mepilex vyjme a pokud není prosáklý, může se použít znovu. Až je prosáklý, vytřihne se nový kousek. Mepilex je docela nákladný. V balení, které stojí cca 800,- Kč je 5 plátů. Já tyto pláty klientkám poskytuji jednotlivě.  

Pokud doposud nic nepomohlo a situace se nijak zvláště nezlepšuje

  • Dejte si tu práci a s maminkou důkladně projděte celý protokol  na léčení Candidozy  a zjistěte do jaké míry všechny doporučené kroky žena dodržuje.
  • Ujistěte se, zda-li maminka nepoužívá náhrady prsu  - dudlíky, láhve a kloboučky.
  • Opět s ženou nacvičte správné přisávání, ujistěte se, že miminko má dost tělesného kontaktu s maminkou a že maminka využívá kontakt kůže na kůži nejen při kojení.
Nepřerušujte kojení
 

Možná mamince někdo doporučil, aby na nějakou dobu přestala miminko přikládat k prsu a mléko si zatím odsávala.

Pamatujte si, že přerušení kojení nejen při bolestivých bradavkách přináší další riziko nikoliv přínos, stejně jako použití kloboučků.

Dítě se totiž potřebuje naučit správně přisávat, obzvláště setkalo-li se s náhradou prsu. Každý prs maminky je jiný a proto bývají poranění na bradavkách různá nebo dokonce je jeden prs poraněný velmi a druhý téměř vůbec. Dítě se musí učit přisávat na každý prs správně.

Proto je důležité v kojení pokračovat a důsledně dodržovat všechny body pro vynikající asymetrické přisátí.

Jestliže maminka bude trvat na tom, že kojení přeruší je nutné, aby miminko krmila správně a to jedině pohárkem. Krmení po prstě přináší stejná rizika jako krmení z láhve a při řešení bolestivých bradavek ještě větší! Jestliže přisávání maminku velmi bolí – tak, že sděluje, že miminko už nechce k prsu dát, doporučte mamince, aby užila nějaký lék od bolesti na který je zvyklá.

Jak víme, děti často potřebují sát mámin prs dlouhou dobu pro uklidnění a usínání, což v případě řešení poraněných bradavek není ideální, aby miminko na bradavce trávilo dlouhé minuty, proto je důležité maminku naučit jiné strategie pro uspání miminka jako je nošení miminka v šátku. Nácvik vázání šátku, případně i jeho zapůjčení mamince je nedílnou součástí dobrého poradenství. 

Nyní přikládám fotodokumentaci hojení ran na bradavce a přeji maminkám hodně trpělivosti, odhodlání a odbornou podporu. Poradkyním přeji, aby se nebály postupvat podle výše uvdeného návodu, který je ověřen bohatou praxí od Kanady přes Slovensko a také již u nás v České republice. Cokoliv budete potřebovat, neváhejte mě kontaktovat.