Zlobí se u kojení, odmítá kojení (bojkot)

14.10.2015 21:52

Zkušenosti maminek:

2-týdení miminko: „Přes den tahá jen když mám úplně plný prs, když mu to jde hůře (mléko tam stále mám), tak je buď nervózní a odtrhává se, anebo pláče anebo usíná a po 5-10 minutách se probere a hledá zase prs a takto se to opakuje.“

Měsíční miminko: „V poslední době neklidně papá. Když se přisaje pěkně tahá, ale po 10 – 15 minutách začne rozhazovat rukama, natahovat se a hlavně opakovaně vyplivovat prs a znovu se přisávat. Někdy je to dost bolestivé, protože používá dásničky.“

6-ti týdenní miminko: „Malá ze začátku pěkně saje, ale po cca 5 minutách začne být nervózní a plačtivá, protože jí už nic neteče. Do 2 týdnů se kojila spokojeně  a pěkně přibírala, potom ale začala zlobit při každém kojení, kopala nožičkama, odtahovala se od prsu, hlavně při kakání“.

2-měsíční miminko: „Miminko se přestalo přisávat. Kojení probíhá asi hodinu a to tak, že potáhne párkrát,  prs vyplivne  a potom se to opakuje celé dokola. Bojujeme takto již týden.“

3 měsíční miminko: „Před 5ti dny jsem začala užívat hormonální antikoncepci a cítím, že se mi snížila tvora mléka. Přes den pěkně papá, ale večer po koupání se začne odtahovat od obou prsů, když stlačím prs, mléko mi teče, ale on se nechce přisát, když se přisaje, hned se odtáhne a velmi pláče.

3 měsíční miminko: „Dcerka mívá počuraných 6-8 plenek každý den, přibírá pěkně. Ale poslední 2 – 3 týdny se velmi těžko kojí v plném vědomí. Když ji chci nakrmit, buď se vůbec nepřisaje a stále se pouští, bouchá ručičkou dokola, každé jezení je boj“.

2,5 měsíční miminko: „Malý mi začíná během kojení vyplivovat prs, znovu se přisaje a takto to dělá, dokud nespustí řev. Mezitím se křečovitě vrtí. Nejdříve jsem si myslela, že ho bolí bříško a má koliku z toho, co jsem snědla, ale nyní už jím jen suché rohlíky a nic se nezlepšilo. Začala jsem kojení střídat s umělým mlékem, po které se vždy uklidní a je spokojený – takto to děláme již dva týdny, ale chtěla bych kojit.“

4. měsíční miminko: „V noci se kojí spokojeně. Ale celý den se při kojení zlobí – odtahuje se od prsu, plácá mě ručičkami, nechce, otáčí se ode mě celým tělem.“

9-měsíční miminko: „Syn už druhou noc bojkotuje, nechce se přisát ani v polospánku“.

15-měsíční miminko: „Syn má 15 měsíců a vypadá to tak, že se zřejmě sám odstaví. Kojím ho třikrát denně, na oběd, před spaním a večer před spaním. Včera a předevčírem na oběd a večer mlíčko nechtěl – když jsem mu nabídla prs, tak se usmál a otočil se pryč, ráno papal. No dnes se to stalo i ráno, takže měl naposledy mlíčko včera ráno.“

Chování miminek, které tyto maminky popisují,  souvisí s reakcí na tok mléka, který miminko vnímá jako nedostatečný. Takové situace se stávají z několika příčin, mezi které může patřit i to, že přisátí miminka není od začátku úplně správně a v důsledku toho se tvorba mléka postupně snižuje. Toto je poměrně nenápadný proces, který vypukne až v období,  kdy se miminko začne přisávat a odtahovat, natahuje bradavku, zlobí se, vrtí se, pláče a znova  se přisává a znova pláče, až se úplně odmítne přisát.

Tato situace se paradoxně stává maminkám, jejichž miminka výborně přibírají a které mají od začátku velmi mnoho mléka. Důvodem je, že s tím souvisí i to, že miminko je zvyklé na rychlý tok mléka a pokud se tento zpomalí, tak bez ohledu na ještě stále vysokou tvorbu mléka, miminko nemusí být spokojené a reaguje tak, jak popisují maminky ve svých zkušenostech – rozpláče se, saje si pěstičku, zlobí se při kojení atd. Tato situace má tendenci zhoršovat se až do úplného odmítání prsu.

Mnoho z těchto dětí si kromě neklidného chování při kojení začne cucat paleček nebo pěstičku. Pokud není tok mléka dostatečný a miminko nepije dostatečně, mnoho miminek si nahrazuje sání na prsu sáním pěstičky nebo palečku. Je to typické, že se miminka odtahují od kojení a následně se dají do pusinky pěstičku. Někdy se snížení tvorby mléka projeví tím, že maminka velmi brzy po porodu dostane menstruaci a dítě je při kojení během menstruace neklidné.

U dětí, které jsou starší než 6 měsíců je jednou z častých příčin, že miminko jí příliš veliké množství příkrmů příliš často. Pokud je to tak, zkuste snížit množství příkrmů. Přikrmovat miminko je vhodné přiměřenými dávkami jídla tak, aby se nesnížilo množství a vydatnost kojení. Příkrmy se ke kojení PŘIdávají, příkrmy kojení nenahrazují. Dalším faktorem, který po 6. měsíci  často  snižuje tvorbu mléka jsou zásahy, které snižují častost kojení  - např. učení miminka, aby spalo celou noc, snaha o větší intervaly mezi kojením a podobně. Miminko je dobré kojit bez omezení, to znamená, když má chuť, tak i před jídlem, i po jídle a kdykoliv jindy, kdy má zájem. Pokud se miminko o kojení nehlásí, tak je třeba mu jej nabízet. To znamená, že i v tomto věku (až do věku přibližně 18 měsíců) je třeba kojit miminko na požádání, případně mu kojení nabízet, pokud na něj zapomíná.

Odmítání prsu, zvláště u staršího miminka, se často nesprávně považuje za signál dítěte, že už je připraveno skončit s kojením. Tato situace se však od přirozeného odstavení, které nastává mnohem později kromě jiného liší i tím, že děťátko většinou není úplně spokojeno s tím, že se nekojí – přes den se miminko může chovat relativně pohodově, ale v kritických okamžicích (usínání, bolest při spadnutí, únava, atd.) může být mnohem nespokojenější, protože by kojení potřebovalo.

Proč se tvorba mléka může snížit?

Jednou z častých příčin, díky kterým se sníží tvorba mléka, je používání dudlíku, láhve a kloboučků na kojení. Další častou příčinou je začátek užívání hormonální antikoncepce. Někdy je možné, že onemocnění maminky , které je spojeno s horečkou (jako například při střevní  viróze), způsobí pokles tvorby mléka . Další možné příčiny jsou uvedeny v tomto materiálu.

 

Jaké kroky mohou pomoci tuto situace řešit

Klíčem ke zlepšení této situace je zvýšení tvorby mléka a další kroky, které popisuje tento materiál.

Klíčovým krokem je využívat fyzický kontakt s miminkem, zejména kontakt kůže na kůži a společné spaní.  Je pravděpodobné, že děťátko se přisaje, pokud bude v blízkosti vašeho prsu, když bude rozespalé v polospánku, při usínání anebo při probouzení. Zkoušejte to, ale bez toho abyste ho do kojení nutila. Dejte mu čas a mnoho fyzického kontaktu s příležitostmi na kojení.

Pro praktickou realizaci uvedených kroků vám může pomoci být v kontaktu s poradkyní při kojení, která vám poskytne psychickou podporu a usměrnění jak postupovat.

Kromě toho můžete udělat tyto kroky:

Od správného přisátí  se totiž odvíjí i dobré pití miminka. Poradkyně při kojení zkontroluje také podjazykovou a horní uzdičku miminka, která může způsobovat část této situace.

Naučte se jak pomoci miminku stlačováním prsu, aby vypilo více mléka.

Mohou pomoci kalorické příkrmy

Pokud má miminko již více než 4 měsíce – v mezičase, než se zvýší tvorba mléka – je nejlepším řešením podávání příkrmů, toho, co děťátku chutná. Umělé mléko v této situaci již není potřebné. V tomto věku je mnohem výhodnější zavést kalorické příkrmy (tedy čerstvé jídlo), které je vhodnější než umělé mléko. Podávání jídla je mnohem  vhodnější  než podávání umělého mléka z více důvodů:

a)      Jídlo se dá podávat lžičkou anebo prstem maminky a není potřeba použít láhev

b)      Čerstvé jídlo je v tomto věku vhodnější než sušené umělé mléko, protože obsahuje

          čerstvé suroviny, stejně jako minerály

c)       Důvodem podávání příkrmů je i to, aby se zvýšil kalorický příjem děťátka, což mu 

          může pomoci v tom, aby bylo ochotné se přisát a pít z prsu.

Navíc podávání umělého mléka (anebo jakékoliv jiné tekutiny) láhví může postupně ještě více zhoršovat kojení, což je o důvod více, abyste přešla z dokrmování láhví na přikrmování tuhou stravou, kalorickým jídlem. Základní principy takového přikrmování jsou:  

  • nepodávat jednosložkové příkrmy (např. jen samotná mrkev nebo jiná samotná zelenina) toto není postačující z hlediska toho, aby dítě získávalo     dostatek kalorií.

U těchto příkrmů by mělo jít o normální běžné, zdravé jídlo rodiny, příklady mohou být:

  • banán
  • avokádo
  • ovesné vločky plus olej
  • brambory, sladké brambory- Batáty kombinované například s dýní Hokaido
  • všechny druhy obilnin (pšenice, pohanka, amarant, rýže, ,kukuřice, atd.)
  • maso
  • jogurty, pokud je rodina konzumuje, v rozumném množství tak aby nezačaly tvořit celý jídelníček dítěte, kravské mléko – do vaření, pokud                   nezačne kravské mléko tvořit významnou část příkrmů dítěte
  • naklíčení semínka, naklíčené luštěniny (mungo, atd.)
  • mandlové mléko s obilninami a ovocem anebo zeleninou plus olej
  • jakákoliv zelenina, ovoce, jako doplněk k příkrmům
  • přisávat do každého jídla olej, je možno také používat rozemletá lněná semínka, sušené švestky nebo meruňky

 

  Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcnie@mamila.sk