Jak se nekojení projevuje na společnosti aneb proč maminky mají silnou potřebu sdílet se o kojení a výchově svých dětí

19.08.2014 21:47

Dnes jsem pro vás vybrala zajímavou komunikaci mezi samotnými poradkyněmi při kojení dětí. Tímto všechny poradkyně zdravím a děkuji, že jsem níže uvedené řádky mohla přeložit a publikovat. 

Otázka:

Kojení a nošení bez pochyby mají vliv na správný rozvoj mozku. Jak se tedy projevuje to, že se nám mozek nevyvíjel správně? Nebo tedy alespoň mě maminka nekojila déle než pár měsíců a rozhodně mě nenosila v šátku. Napadají mě oxytocinové receptory, kterých podle všeho mám mít nedostatek, přesto mám silnou potřebu dcerku kojit a nosila jsem ji od narození. Tak v čem to tedy ještě je? Díky za názory!

Odpověď:

Toto je velmi komplikované. Nejde jen o oxytocinové receptory. Mozek jako takový při nekojení a nenošení vypadá vyvíjí se jinak. Potenciál pro vznik deprese je jiný a  stejně i pro jiné psychiatrické diagnosy. A to je jen začátek. Ale v první řadě – toto lze omnoho jednodušeji kvalifikovat v epidemiologických studiích, než na konkrétní věci a u konkrétního jednotlivce, protože jde o multifaktoriální záležitosti. A často jde potencionál, který se kombinuje s geny, vlivem prostředí a dohromady toto všechno vytváří směs. Pokud chceš o tomto více vědět, tak je dobré přečíst se Matta Ridleye Nature via Nature: Experiense and What Makes  Us Human.

Jinak častý argument lidí, kteří nevidí důležitost kojení zní: „Já jsem nebyl kojen a jsem úplně v pořádku.“ Jedna věc je podívat se na to, že ten člověk říká, že „je úplně v pořádku“ vzhledem k tomu, jako to co je “normální“ momentálně vypadá ve společnosti, která nebyla kojena - jinými slovy porovnává se s ostatními také nekojenými lidmi, kteří jsou podobní jako on. Ale na úrovni epidemiologické je zřejmé, že dnešní společnost má neuvěřitelné procento lidí, kteří mají deprese a berou antidepresiva, mnoho lidí, kteří mají problémy se spánkem, mnoho lidí, kteří mají alergie, kožní problémy, rakovinu prsu, atd.

A co se týká toho, že máš zájem a chuť nosit a kojit svoje děti – ano máš, ale podívej se znovu celkově na společnost: Kolik lidí nosí a kojí svoje děti? Malé procento. Kolik je lidí, kterých je nesmírně těžké přesvědčit k nošení dětí?  Přesvědčit je o tom, že nošení dítěti neubližuje?

A dále: Je potřeba se podívat na omnoho jemnější náznaky toho, co pro naši nekojenou generaci nekojení znamenalo: Podívej se na to, jak těžké je pro maminky nabýt jistotu, že vztahová výchova, kterou praktikují, je ta správná věc, že jejich dítě vyroste a bude v pořádku. Vezmi si jak dlouho většině matek trvá, než úplně poslechnou svoji intuici – někdy je to až měsíce po porodu, někdy je to až u druhého dítěte.

A pokud by neexistoval řádný jiný argument, tak potom tento: Podívej se na to, že maminky mají silnou potřebu diskutovat o kojení, nošení a výchově – intelektuálně a neustále se ujišťovat o tom, že to tak je správné, přestože to jsou věci, které by měly být automatické, která by měly plynout samy od sebe.  

Knihu si můžete objednat zde.

Kontakt

Poradkyně při kojení dětí Pavlína Kallusová
Nopova 42,
Brno, 615 00

Pokud potřebujete poradit s kojením Vašeho miminka e-mailem, využijte, prosím, FORMULÁŘ.
Emailové poradenství je zpoplatněno. Děkuji za pochopení.
+420 606 028 380
+420 731 428 330

IČ: 883 22 670
pavlina.kallusova@gmail.com